Urfa Sıra Gecesi
Urfanın geleneksel kültürü kadim göreneği olan sıra gecesini siz değerleri misafirlerimize yaşatmak için buradayız. Size Yöresel Sanatçılarımız ve usta Müzisyenlermiz ile birlikte güler yüzlü personelimiz ile unutulmaz bir sıra gecesi, anılarınızda güzel bir yer edinecek tatlı bir anı için siz değerli misafirlermizi Aileniz ile birlikte aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Geleneksel sıra gecemiz ile birlikte yirmiden fazla ikramlarımız çiğ köftemiz ile birlikte lezzetli ve geleneksel olarak hazırlanan ikramlarımız ile siz lezzet durağımıza bekliyoruz.
Sıra Gecesi Nedir? Sıra gecesi veya Sıra geceleri ya da Urfa’da bilinen adıyla Sıra Gezmek , Türkiye’de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir. Sıra geceleri ariflerin söze geldiği, çırakların dize geldiği, şiirlerin saza geldiği gecelerdir. Sıra gecelerinin günümüzde en çok bilinen ve tanınan sanatçısı Kazancı Bedih’tir. Sıra kelimesinin kullanılması, gecelerin sırasıyla herkesin evinde yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Halkın içinden gelen ve günümüze kadar yaşatılmış bir gelenektir. Sıra geceleri genel olarak erkekler arasında yapılır. Buralara çocuklar küçük yaşlarda götürülerek; cemaat ile oturup, kalkmayı, dinlemeyi ve adab-ı muaşerat öğrenirler. Halk içerisinden çıkan müzisyen ve şarkıcılar bu gecelerde özellikle uzun hava başta olmak üzere yöresel türkü ve şarkılar ile şiirleri seslendirirler. Terbiye veren ve öğreten bir yer olduğu için örneğin, bu gecelerde bir gazelin tek hecesini yanlış okuyan bir sanatçı bir daha utandığından dolayı bu gecelere uzun süre tekrar katılmazdı.
Sıra gecelerinde, ikramın da bir o kadar bol tutulması da gelenek ve göreneklerdendir. Ayrıca bu gruplara diğer sıradakilere haber verilmeden başka misafir çağrılmazdı. Gecelerde saz ve sözün yanı sıra “Fincan saklama” veya “Tolaka” gibi oyunlarda oynanılarak vakit geçirilirdi. Bu nedenlerden dolayı sıra geceleri aynı kültürdeki bu insanlar arasında bir dayanışma alanına da dönüşmüştür.